Русия няма нищо против да има втора точка за вход

...
 Русия няма нищо против да има втора точка за вход
Коментари Харесай

Русия няма нищо против Турски поток да влезе в България

 Русия няма нищо срещу да има втора точка за вход на газ от Русия през " Турски поток " за България. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след срещата си съветския президент Владимир Путин в Кремъл, оповестява Българска телеграфна агенция. Той добави, че по време на диалога съветският президент Путин го е уведомил, че през вчерашния ден е провел телефонен диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който го е уведомил, че няма нищо срещу " Турски поток " да влезе на територията на България. Борисов посочи, че занапред ще се водят договаряния какво да бъде количеството газ и по какъв начин да бъде превозено до идващите страни в района.
На базата на това количество съветски газ, което сега влиза на територията на Русия посредством Украйна за България, като се добави и газта от " Турски поток ", ще стане към 34-35 милиарда куб. метра, пресметна Борисов. 

Руският президент Владимир Путин сподели, че първата тръба на " Турски поток " е изцяло подготвена по дъното Черно море, а от втората остава да бъдат построени към 200 км на територията на Турция. Той обаче удостовери опцията " Турски поток " да влезе на територията на България.

" Затова всичко, което сме обсъждали, е изцяло действително и може да стане в най-близко време ", съобщи Владимир Путин. Той обаче добави, че занапред следва да се водят договаряния - за размера, цените и други въпроси по тази тематика.
Владимир Путин означи, че Русия е благонадежден снабдител на енергийни запаси за България, като сега на 100 % се задоволят потребностите на българския пазар.

Владимир Путин добави, че съветската компания " Росатом " ще продължи доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", ще оказва помощ и за модернизирането на централата и удължаването на употребата на 5 и 6 блок. Освен това съветската страна е подготвена да се върне към концепцията за осъществяване на плана АЕЦ " Белене ", в случай че България вземе решение за това.

По мотив възможното строителство на АЕЦ " Белене " българският министър председател съобщи, че защото реакторите към този момент са платени и страната ни разполага с два реактора, е уведомил Путин, че България на пазарен принцип търси частен вложител и ще взе участие в построяването на централата единствено с това, което досега страната ни е вложила за реактори и площадка. България обаче никога няма да се ангажира със наложителното изкупуване на тока, който ще се създава в централата, акцентира Борисов.

Руският президент посочи, че договарянията с Борисов са минали в делова и градивна атмосфера и са били много градивни. По думите му България е значим сътрудник в Европа и на Балканите и връзките сред двете страни се базират върху многовековните обичаи на другарство и добросъседство. Той уточни, че тази година се означават знаменателна за двустранните връзки дата - 140-годишнината от освобождението на България от османското робство.

По време на диалозите е било отделено изключително внимание и на икономическото съдействие, осведоми Путин и уточни, че през предходната година двустранният стокообмен е повишен с 24 % - до 3,5 милиарда $. Освен това общият размер на съветските вложения е надвишил 30 милиарда $, като съветските компании интензивно влагат,

преди всички в преправянето на петрола, селското стопанство и недвижимите парцели.
По време на срещата с премиера Борисов е било маркирано укрепването на междурегионалните връзки. Тази есен в София се възнамерява провеждането на Дни на Москва. Освен това през май в Болшой спектакъл в Москва за първи път са се състояли гастролите на Софийската опера и балет. Всичко това способства за развиването на връзките в областта на културата.

Путин добави още, че се поддържат и тесни връзки в региона на образованието, като тази година за български студенти са били отделени над 200 държавни стипендии, като се възнамерява това количество да се усили. Русия има желание да предизвиква развиването и на туристическите връзки.

Българският министър председател осведоми, че много от културните мероприятия сред двете страни са обновени. Той добави, че България работи добре и със специфичните служби на Русия по линията на прането на пари, битката с тероризма, трафика на хора и в други връзки. " Имаме огромна вероятност, тъй като това, което предлагаме и в газа, и във всичко останало, е утвърдено от Европейската комисия ", сподели Борисов. Той се надява, че положителните връзки ще продължат да се развиват. По думите му основната думи е мир, разговор и компромис.
Накрая на конференцията Борисов пожела триумф на Русия в провеждането на идното Световно състезание по футбол.

Вижте и коментара по тематиката на политолога Любомир Стефанов в предаването  " Светът е бизнес "  на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.
  По публикацията работи: редактор Магдалена Иванова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР